Ms-cit Objective 2024


System Unit
System Unit

1. Refer the given image. You can connect your pen drive using the given port.

Ans. True

2. Input and output devices such as mouse, keyboard and monitor are located ____ the system unit.

Ans. Outside

3. Tablets are smaller, lighter, and generally less powerful than laptop computers.

Ans. True

4. The _____ system consists of only two digits__0 and 1.

Ans. Binary

5. _____ hardware component is used to control the operation system.

Ans. Processor

6. Which of the following are the two main components of the Microprocessor ?

Ans. Control Unit and Arithmetic Logic Unit

7. Unicode is a 16- bit code designed to support international languages like Chinese and Japanese.

Ans. True

8. Microseconds, Nanoseconds and Picoseconds are measurement unit of printed outputs.

Ans. False

9. All of the following are commonly used units of measurement to describe memory capacity, EXCEPT _____.

Ans. Nano byte (NB)

10. RAM is considered temporary, or volatile, storage.

Ans. True

11. To listen to songs from your computer you need to install the sound card on your computer.

Ans. True

12. Read- only memory (ROM) chip have information stored in them by the manufacturer.

Ans. True

13. A Port is a socket for external devices to connect to the system unit.

Ans. True

14. To listen to songs from your computer you need to install ____ card on your computer.

Ans. Sound card

15. The _____, also known as the system chassis, is a container that houses most of the electronic components that make up a compute system.

Ans. System Unit

16. RAM is considered permanent, or non- volatile, storage.

Ans. False

17. After installing ______, you can watch your favorite TV shows on your computer.

Ans. TV tuner card

18. You want to connect your computer to the another computer. Referring to the above scenario identify the name of the card which you will require.

Ans. Network Interface Card

19. Refer the image shown on the screen. Identify the name of the given image.

Ans. Central Processing Unit

20. A byte is a unit most computers use to represent a character such as letter, number, or typographic symbol.

Ans. True

21. ALU Performs two types of operations, Arithmetic and logical.

Ans. True

22. ALU performs two types of operations, Central and circular.

Ans. False

23. ALU performs two types of operations.

Ans. Arithmetic and Logical 

24. ROM stands for _____.

Ans. Read Only Memory

25. ROM means Read Only Memory.

Ans. True

26. RAM stands for _____.

Ans. Random Access Memory

27. Central Processing Unit is a combination of _____.

Ans. Arithmetic logic and control unit

28. _____ cards accepts audio input from a microphone and convert it into a form that can be processed by the computer.

Ans. Sound Card

29. _____ provides the user interface, controls the computers resource, and runs programs.

Ans. Operating System

30. Which perform is not performed by a computer ?

Ans. Understanding

31. In Arithmetic and Logic Unit, the logical unit performs all the comparison such as less than equal to or greater than and the arithmetic unit performs calculations such as addition , substraction and so on .

Ans. True

32. Which of the following statement is valid ?

Ans.  1 KB = 1024 bytes

33. Arithmetic logic and control unit memory unit forms a complete Central Processing Unit.

Ans. True

34. Refer the image shown on the screen. Data stored in this part is only there while the power is on.

Ans. True

35. The system component that controls and manipulates data in order to produce  information is called _____.

Ans. Microprocessor

36. Cables are used to connect external devices to the system unit via the ports.

Ans. True

37. Desktop computers have a power supply unit located within the system unit.

Ans. True

38. The sound card converts the music into series of digital instructions.

Ans. True

39. The container that houses most of the electronic that make up a computer system is known as the _____.

Ans. System Unit

40. Refer the image shown on the screen , Identify the name of the given image.

Ans. Motherboard 

41. Refer the image shown on the screen. Data stored in this part is only there while the power is on.

Ans. False

42. ______ also known as handled computers, are the smallest and are designed to comfortably fit into the palm of one hand.

Ans. Smartphones

43. Output of an image obtained using a printer is called as hard copy.

Ans. True

44. Following are the types of microcomputers, EXCEPT ______.

Ans. Primary systems

45. The microprocessor is often called an input Device.

Ans. False

46. The capacity of a storage device is usually measured in terms of Meter.

Ans. False

47. The external memory of the computer is present on the Motherboard in the form of slots.

Ans. False

48. Desktop, notebook, and tablets are types of Software.

Ans. False

49. The smallest unit in a digital system is a ______.

Ans. bit

50. ______ type of signal created by our voices.

Ans. Analog

51. Microprocessor is often called a Input Device.

Ans. False

52. ______ is a 16- bit code  designed to support international languages like Chinese and Japanese.

Ans. Unicode

53. With these systems, input and output devices are located outside the system unit.

Ans. Desktop system

54. This type of computer is a thin slab that is almost all  monitors with the system unit located behind the monitor.

Ans. Tablet

55. The system unit, also known as the system chassis, is a container that houses most of the electronic components that make up a computer system.

Ans. True

56. _____ is a socket for external devices to connect to all the system unit.

Ans. Port

57. Refer the image shown on the screen . Identify the name of the given images.

Ans. RAM Chip

58. The function of a mouse and a trackball are different.

Ans. False

59. RAM means Random Access Memory.

Ans. True

60. Provide the user interface, controls the computers resources, and runs programs.

Ans. Operating Systems

61. Each 0 and 1 in the binary numbering system is called a bit.

Ans. True

62. The function of mouse and a trackball are different. 

Ans. Fasle

63. Backup programs make copies of the files, to be used in case the original files are damaged or lost.

Ans. True

64. _____ utility identifies  non essential files on the hard disk and erases them only when user allows their erasure.

Ans. Disk Cleanup

65. Which of these operating system does not have a graphical user interface ?

Ans. MS Dos

66. Microprocessor has two basic components.

Ans. All of these

67. Type of software that can be described as “ end-user” software.

Ans. Application software

68. Which of the following is a data processing unit?

Ans. CPU

69. ASCII,EBCDIC and Unicode are example of Application Software’s.

Ans. False

70. A CD-R stands for CD- Regional.

Ans. False

71. The keyboards keys that are labelled F1, F2 and so on are called ______.

Ans. Function keys

72. Method of working of a flatbed scanner is mostly similar to a photocopying machine.

Ans. True

73. _____ is also known as the system cabinet or chassis.

Ans. System unit

74. Utilities are also known as Service Programs.

Ans. True

75. Notebook system units are often called as _____.

Ans. Laptop

76. ASCII,EBCDIC and Unicode are binary coding schemes.

Ans. True

77. The types of microprocessor chips are

Ans. All of these( CISC & RISC)

78. A CD-ROM stands for Compact Disc Read Only Memory.

Ans. True

79. Consider this list of types of computer: Place them in order of size, with the smallest first.

Ans. 3-4-2-1

80. The top of the screen should never be above our _____.

Ans. Eye level

81. What should you do with your computer when you’re not using it ?

Ans. Turn it off and unplug it

82. Which is the most common computer keyboard layout ?

Ans. QWERTY

83. What is the best wat to protect your information when you are away from  your computer ?

Ans. Lock the computer with a computer

84. How can you prevent the theft of you laptop ?

Ans. When in use secure it with a laptop lock.

85. If you have to leave your computer in a car, you should put it:

Ans. IN a laptop bag

86. Which of the following is the function of operating system ?

Ans. All of these ( Managing Resources, Providing User Interface, Running Applications)

87.   ASCII,EBCDIC and Unicode are binary coding schemes.

Ans. True

88. Cables are used to connect exterior devices to the system unit via the ports.

Ans. True

89. When two pieces of data are compared to see whether one is equal to (=),less than(<), or greater than (>) the other, then it is a _____.

Ans. Logical operation

90. Data stored in this type of memory cannot be changed.

Ans. ROM

91. The CPU ids composed of two units: the control unit and the arithmetic logic unit.

Ans. True

92. USB is designed to support external devices without using an expansion card or slots.

Ans. True

93. The microprocessor is often calld a CPU.

Ans. True

94. The capacity of a storage device is usually measured in terms of bytes.

Ans. True

95. The internal memory of the computer is present on the motherboard in the form of chips.

Ans. True

96. Which of the following components is used to store data ?

Ans. Memory

97. Which of the following is a data processing unit ?

Ans. CPU

98. Each  and  in the binary numbering system is called a  bit.

Ans. True

99. Which of the following device is used to play fast games on a computer ?

Ans. Joystick

100. Eight bits make up a byte.

Ans. True

101. Which of the following components is used to store data ?

Ans. Memory

102. Each track is divided into wedge- shaped sections called ____.

Ans. Sectors

103. Starting or restarting a computer is called booting the system

Ans. True

104. Starting or restarting a computer is called multitasking the system.

Ans. False

105. GUI stands for

Ans. Graphical User Interface

106. Primary function of a monitor is to play information to the user.

Ans. True

107. Primary Storage is volatile.

Ans. True

108. Input devices translate what people understand into a form that computers can process.

Ans. True

109. Which of the following is the primary memory ?

Ans. RAM

110. Which of the  following is not a toggle key ?

Ans. Control

111. The keyboard keys that have arrows on them are called.

Ans. Navigation keys

112. The system board is also known as the main board or motherboard.

Ans. True

113. ASCII,EBCDIC and Unicode are example of Application Software’s.

Ans. False

114. Which of the following port is shown in the given image ?

Ans. USB

115. A 32- bit word computer can access _____ bytes at a time.

Ans. 4

116. _____ improves hard-disk performance by anticipating data needs.

Ans. Disk Coaching

Previous Post Next Post

Contact Form