Ms-cit Objective 2024


General Topics
General Topic

1. _____ improves hard-disk performance by anticipating data needs.

Ans. Disk Caching

2. CMOS chip contains essential information that is required every time the computer system is turned on.

Ans. True

3. A chip is a tiny piece of silicon with electronic circuits which is attached to the circuit board inside the computer.

Ans. True

4. Graphic Coprocessors chips are specially designed to handle the processing requirements related to displaying and manipulating 3-D images.

Ans. True

5. These chips are specially designed to handle the processing requirements related to displaying and manipulating 3-D images.

Ans. Graphic Coprocessors

6. The _____ tells the rest of the computer how to carry out the instructions of a program.

Ans. Control Unit

7. _____ convert the programming instructions written by programmers into a language that computers understand and process.

Ans. Language Translators

8. _____ are used to control a single desktop or notebook computer.

Ans. Stand – alone Operating Systems

9. _____ are used for handled computers and smaller devices like PDAs.

Ans. Embedded Operating Systems

10. _____ is a pathway for bits that connect directly to the processor.

Ans. Bus

11. _____ is the process of restarting a computer without turning off the power.

Ans. Warm Boot

12. Data and instructions are represented electronically with a binary, or two- state numbering system.

Ans. True

13. Refer the image shown on the screen. Identify the type of the device.

Ans. Secondary Storage Device

14. Redundant arrays of inexpensive disks (RAID) improve performance by expanding storage. Improving access speed and providing reliable storage.

Ans. True

15. _____ measures the amount of time required by  the storage device to retrieve data and programs.

Ans. Access Speed

16. _____ refers to how tightly the bits can be packed next to one another.

Ans. Density

17. Disk caching, RAID and file compression/ decompression improve hard disk performance.

Ans. True

18. A _____ on a disk is on e of the many circular ring – shaped areas where data is written magnetically.

Ans. Track

19. If you are having a Gmail account with the name rocky@gmail.com and password “rocky”. Now, you want to change the password “rocky” to “######”. You can change this password with the help of your System Administrator only.

Ans. True

20. _____ convert the programming instructions written by programmers into a language that computers understand and process.

Ans. Language Translators

21. There are three basic categories of an Operating systems, EXCEPT;

Ans. Online Operating Systems

22. Company “A” selling  the goods to company “B” using the Internet. What type of e-commerce are they doing?

Ans. Business to Business(B2B)

23. Which of the following can be used to convert serial devices to the system unit and are widely used to connect keyboard, mice, printers, storage devices, and a variety of specialty devices?

Ans. USB port

24. Desktop computers have an ______, located within the system unit, that plugs into a standard wall outlet, converts AC to DC, and provides the power to drive all of the system unit components.

Ans. Power Supply Unit

25. When you reboot your system, the computer follows start-up instructions stored in this type of memory.

Ans. Flash

26. Which of the following offers a combination of the features of RAM and ROM?

Ans. Flash Memory

27. With this type of memory, large programs are divided into parts and the parts are stored on a secondary device, usually a hard disk.

Ans. Virtual

28. Frequently accessed information is held in _____.

Ans. Cache memory

29. These specially processors are designed to improve specific computing operations such as displaying 3-D images and encrypting data.

Ans. Coprocessors

30. Slots provide a connection point for specialized cards or circuit boards.

Ans. True

31. RFID tags are specialty chips embedded in merchandise to track their location.

Ans. True

32. Which of the following allows a computer to run two or more operations simultaneously?

Ans. Multicore chip

33. This is a type of communication system that uses the Internet to connect two or more people via telephone.

Ans. Internet telephony

34. The globally accepted wireless for sending message of up to 160 alphanumeric characters between mobile subscribers and external systems such a email. Paging, and voice mail system is popularly known as SMS.

Ans True

35. A protocol defines the rules for passing information between two or more computers.

Ans. True

36. This is a program to block selected websites, set time limits , monitor use, and generates report on use.

Ans. Filter

37. In a microcomputer system, the central processing unit(CPU)  or processor is contained on a single chip called the _____.

Ans. Microprocessor

38. In a microcomputer system, the central processing unit (CPU) or processor is contained on a single chip called the microprocessor.

Ans. True

39. Sockets, slots and bus line are components of  the system board.

Ans. True

40. The system board connects all system components and allows input and output devices to communicate with the system unit.

Ans. True

41. The ______ connects all system components and allows input and output devices to communicate with the system unit.

Ans. System Board

42. The number of bits that can travel simultaneously down a bus is known as the Bit Wide.

Ans. False

43. For multicore processors to be used effectively, computers must understand how to divide tasks into parts that can be distributed across each core ____ an operation called _____.

Ans. Parallel processing

44. _____ indicates the proportional relationship between a display’s width and height.

Ans. Aspect ratio

45. Three ways to improve the performance of a hard disk include ____.

Ans. Disk caching

46. Which of the following characteristics about RAID is incorrect?

Ans. One High- Capacity hard disk drive

47. One way to improve the storage capacity of a hard disk is to _____.

Ans. Use file compression

48. Voice over IP(VoIP) is a set of standards or technologies that support voice and other types of communication over the internet.

Ans. True

49. ____ telephones are specialized input and output devices for receiving and sending voice communication.

Ans. Internet

50. Which of the following allows the transmission of telephone calls over computer networks?

Ans. Voice over IP

51. Telephony, also known Internet telephony, is the VoIP application that uses the Internet rather than traditional lines to support voice communication.

Ans. True

52. _____ printers are widely used with ATMs.

Ans. Thermal

53. These types of ports typically provide connections to specialized devices such as camcorders and storage devices.

Ans. Firewire

54. The size, or _____, measured by the diagonal length of a monitor’s viewing area.

Ans. Active display area

55. ______ devices are specialized high- capacity secondary storage devices designed to store large amounts of data for an organization.

Ans. Mass storage

56. Which input devices can be used for making a multiple-choice test?

Ans. Optical Mark Recognition (OMR)

57. This reading device is used in banks to reads the numbers on the bottom of checks and deposit slips.

Ans. MICR

58. Plug – ins are programs that are automatically started and operate as a part of the browser

Ans. True

59.A Universal Product code is read by what type of scanner?

Ans, Bar Code Reader

60.MIDI ports are a special type of serial port for connecting musical instruments like an electronic keyboard to a sound card.

Ans. True

61. Analog ports are a special type of serial port for connecting musical instruments like an electronic keyboard to a sound card.

Ans. False

62. _____ ports are the standard high- speed networking ports for many of today’s computers.

Ans. Ethernet

63. Laptop computers use AC adapters that are typically located outside the system unit.

Ans. True

64. Which of the following statements is incorrect?

Ans. Printer speed is measured in the number of words printed per minute.

65. What is blog?

Ans. A personal or corporate website in the form of an online journal

66. Every computer system has two basic categories of buses, System buses, and expansion buses.

Ans. True

67. In most personal computer systems, the CPU is contained on a single chip called the _____.

Ans. Microprocessor

68. Which of the following is a function of the control unit?

Ans. It directs the movement of electronic signals between memory and the arithmetic- logic unit.

69. This operating system is widely used by servers on the web, mainframe computers, and very powerful personal computers.

Ans. UNIX

70. The category of operating system used for handheld devices is _____.

Ans. Embedded

71. In a network operating system, this computer coordinates all communication between computers.

Ans. Server

72. This type of booting occurs when the computer is already on and you restart it without turning off the power.

Ans. Warm boot

73. This method of file transfer has been used for decades and is frequently used for uploading changes to a Website hosted by an Internet service provider.

Ans. FTP

74.Flash memory cards are credit card-sized solid-state storage device widely used in portable devices such as mobile phones and GPS navigation system.

Ans. True

75. Parents can use this type of program to block access to selected website.

Ans. Filter

76. Mass storage devices are specialized high-capacity secondary storage devices designed to store large amounts of data for an organization.

Ans. True

77. The firewall protects your system from hackers.

Ans. True

78. In windows operating system _____ is a power-saving state.

Ans. Sleep

79. _____ are appropriate devices to use in an enterprise storage system.

Ans. File servers

80. _____ systems enhance organizational security by constantly making backup copies of files moving across the organization’s network.

Ans. RAID

81. Analog system enhance organizational security by constantly making backup copies of files moving across the organization’s networks.

Ans. False

82. RAID system enhance organizational security by constantly making backup copies of files moving across the organization’s networks.

Ans. True

83. Most large organizations store data through a strategy called an(n)_____ to promote the efficient and safe use of data across the networks within their organizations.

Ans. Enterprise storage system

84. File servers are appropriate devices to use in an enterprise storage system.

Ans. True

85. Pathway that support communication among the various electronic components on the system board are called _____.

Ans. Bus lines

86. An(n) Internet security suite is a collection of utility programs designed to maintain your security and privacy while you are on the web.

87. Keyboard is background software that helps the computer manage it’s own internet resources.

Ans. False

88. _____ consists of several computers linked to a central host computer, just like a star network.

Ans. Hybrid Network

89. The _____ connects all system components and allows input and output devices to communicate with the system unit.

Ans. System Board

90. Zip Disks are produced by lomega and typically have a 100 MB, 250 MB or 750 MB capacity over 500 times as much as today’s standard floppy disk.

Ans. True

91. _____are produced by lomega and typically have a 100 MB, 250 MB or 750 MB capacity over 500 times as much as today’s standard floppy disk.

Ans. Zip Disks

92. Hiearchical Network is also called as _____

Ans. Hybrid Network

93. In microcomputer system, the central processing unit (CPU) or processor is contained on a single chip called  the _____

Ans. Microprocessor

94. _____ is a collection of several separate troubleshooting utilities.

Ans. Norton Utilities

95. Device Drivers are specialized programs that allow particular input or output devices to communicate with the rest of the computer system.

Ans. True

96. _____ network system control and coordinate the activities of all computers and other devices on a network.

Ans. NOS

97. Plug-ins are programs that are automatically started and operate as a part of the browser.

Ans. True

98. Aspect ration of a monitor is the ratio of number of horizontal pixels to number of vertical pixels.

Ans. True

99. Modem stands for modulator and demodulator.

Ans. True

100. n a _____ network, all devices are connected to a device called a hub and communicate through it.

Ans. Star

101. A(n) _____ is a thin strand of glass that transmits pulsating beams of light as speeds that approach 100 Gbps.

Ans. Fiber-Optic Cables

102. A track on a disk is one of the many circular ring shaped areas where data is written magnetically.

Ans. True

103. To add current web to the Favorite list

Ans. Click “Favorites – Add to favorites

104. _____  Provides a fast, efficient alternative to traditional mail by sending and receiving electronic documents.

Ans. E-mail

105. _____ is a concept related to using computer networks to link people resources.

Ans. Connectivity

106. CISC stands for _____.

Ans. Complex Instruction Set Computer

107. Most personal computers allow users to expand their systems by providing these on the system board.

Ans. Expansion slots

108. High Capacity disks also known as floppy disk cartridges are rapidly replacing the traditional floppy disk.

Ans. True

109. A monitor with resolution of 800x600 has 800 pixels horizontally and 600 pixels vertically.

Ans. True

110. System Software is background software that helps the computer manage it’s own internal resources.

Ans. True

111. Node in a computer network which shares resources with other nodes is called as _____.

Ans. Server

112. Following are the types of Modems except

Ans. PDA

113. _____ are electronic systems that transmit data from one location to another.

Ans. Communication Systems

114. The System Board connects all system components and allows input and output devices to communicate with the system  unit.

Ans. True

115. The HD on a disk label means

Ans. Two Side High Density

116. The _____ is expected to alter communications and computer systems.

Ans. Wireless Revolution

117. Uninstall programs helps us to remove unwanted programs installed in the computer.

Ans. True

118. _____ also known as voice grade and low bandwidth which is used for standard telephone communication.

Ans. Voice band

119. Parallel ports are mostly used to connect printers to the system unit.

Ans. True

120. A complete computer system is made up of Hardware, Software, Procedure, Data and User.

Ans. True

121. Data stored in Flash RAM does not get erased even when power to the computer is switched off.

Ans. True

123. Uninstall programs enable removing unneeded programs installed into the computer’s hard disk.

Ans. True

124. Super disks are produced by Imation and have a 120 MB or 240 MB capacity.

Ans. True

125. Random Access Memory (RAM) is ____ type of memory.

Ans. Temporary

126. A track on a disk is the one of the many circular ring shaped areas where data is written magnetically.

Ans. True

127. _____ supports direct. “ live” electronic communication between two or more friends or buddies.

Ans. Instant Messaging

128. _____ are highly portable devices that support the use of a stylus or pen to input commands and data.

Ans. Tablet PCs

129. B2C, C2C and B2B are types of _____.

Ans. E- commerce

130. Data and instructions are represented electronically with a binary, or two- state numbering system.

Ans. True

131. When evaluating a website’s content, or not the information is up to date is considered part of the _____ element.

Ans. Currency

132. _____ disks have a 120 MB storage capacity and the drives are also able to read and store data on a standard 3.5” Floppy Disk.

Ans. Super Disks

133. FireWire port is also called as High Performance Serial Bus (HPSB) port.

Ans. True

134. Data stored in RAM is

Ans. Is only there while the power is on.

135. Websites that allows the user to search for data on keywords is:

Ans. Search engines

136. Which of the following statement is incorrect?

Ans. Printer speed is measured in the number of words printed

137. You want to copy one file having size 1.50 MB to thr Pen Drive. But in your Pen Drive 1.00 MB free space is available. Referring to the above scenario, identify the name of utility which you can use ?

Ans. Compress your files

138. _____ are used to control and coordinates computers that are networked or linked together.

Ans. Network Operating System (NOS)

139. Programs that automatically start and operate as a part of your browser are called _____.

Ans. Plug-ins

140. _____ is a background software that helps the computer to manage it’s internal resources.

Ans. System Software

141. _____ search engines focus on subject- specific websites and can save time by narrowing your search.

Ans. Specialized

142. Cache memory is  used to store most frequently accessed information from the RAM.

Ans. True

143. Cloud computing is an example of a social networking site.

Ans. False

144. A typical e mail message has three basic elements : Footer: Margin and Theme.

Ans. False

145. You want to build your own professional web page. You will be able to create web pages by using programming language.

Ans. Java Script

146. Cache memory is  used to store most frequently accessed information from the RAM.

Ans. True

147. _____ ports are a special type of serial port for connecting musical instruments like an electronic keyboard to a sound card.

Ans. musical Instrumental Digital Interface (MIDI)

148. Desktop operating system control various desktops or laptops computers.

Ans. False

149. Refer the image shown on the screen. If you type “ Flowers” in the search box and clicks on “Search Button”, then the result page shows

Ans. Flower images only

150. What is PLUGIN ?

Ans. Programs that automatically starts and operates as a part of a web browser to fully experience the content of a website.

151. International search engines focus on subject- specific websites and can have save time by narrowing your search.

Ans. False

152. _____ utility identifies unnecessary files on the hard disk and erases them based on users command.

Ans. Disk Cleanup

153. Sockets, slots and bus lines are components of the system board.

Ans. True

154. RISC stands for _____

Ans. Reduced Instruction Set Computer

155. _____ disks from the Sony Corporation have a capacity of 200 MB or 720 MB.

Ans. HiFD Disks

156. Which of the following is the biggest unit of memory ?

Ans. Gigabytes

157. IN parallel port data is transmitted one byte after another.

Ans. True

158. Which of the following is the biggest unit of memory ?

Ans. Gigabytes

159. Which of the following examples of network operating systems?

Ans. All of these

160. _____ are specialized programs that allow particular input or output devices to communicate with the rest of the computer system .

Ans. Device Drivers

161. ______ is a pointing device.

Ans. Mouse

162. Which printer print data or images by spraying small droplets of ink at high speed onto the surface of the paper ?

Ans. Ink jet printer

163. What is the purpose of a firewall ?

Ans. To protect a computer or network against unauthorized intrusion

164. Data transfer through a serial port is faster than that of a parallel port.

Ans. False

165. HiFd disks from the Sony Corporation have a capacity of 200 MB or 720 MB.

Ans. True

166. Voice band also known as voice grade and low bandwidth which is used for standard telephone communication.

Ans. True

167. Communication System are electronics system that transmits data from one location to another.

Ans, True

168. The physical layout of wires and devices that connects the network’s nodes is called the network’s _____

Ans. Topology

169. keyboard, mouse, monitor , and system unit, collectively also known as _____.

Ans. Hardware

170. What is the name given to a part of circle on which data is written in a storage media ?

Ans. Sector

171. _____ include mailing lists, news groups and chat groups.

Ans. Discussion Groups

172. A(n) _____ is a set of rules for sending information and messages over the internet.

Ans. protocol

173. Language Translators convert the programming instructions written by programmers into a language that computers understand and process.

Ans. True

174. Language Translators convert the programming instructions written by programmers into a language that computers understand and process.

Ans. True

Previous Post Next Post

Contact Form